fredag 12 juli 2013

Quechua och Aymara

Ursprungsbefolkningen i Bolivia är två indianfolk, Aymara och Quechua. I dagsläget räknar man att 60-70% av bolivianerna hör antingen till Aymara eller Quechua. Båda folken har sitt eget språk och sin egen klädsel. Aymara pratar Aymara och Quechua pratar Quechua. Deras klädsel är väldigt originell, minst sagt. Men mer om det sedan..

När Bolivia var en spansk koloni, flyttade många spanjorer till Bolivia. Det växte fram generationer som var en mix av flera kulturer. En del av bolivianerna kan i dag inte identifiera sig med varken en aymarisk, quechuansk eller spansk kultur. De är helt enkelt bolivianer. En mix av många folk. Andra bolivianer kan starkt identifiera sig med antingen Aymara eller Quechua, eftersom den kulturen har förts vidare från släktled till släktled. Det är vanligt att Aymara gifter sig med Aymara och Quechua med Quechua, och på så sätt förvaras deras kultur och språk.

Det sorgliga är att i Bolivia, som på alla andra ställen i världen också, är ursprungsbefolkningen diskriminerade. De bolivianer som hör till Aymara eller Quechua, är placerade lite lägre i rank än den mer "vita" delen av Bolivias befolkning. Det är inte väldigt populärt att kunna Aymara eller Quechua, och en del människor väljer att inte avslöja att de kan någon av de språken. Många försöker dock få en ändring på det här, och i dag sitter det till och med några från ursprungsbefolkningen med i regeringen. 

Lite om klädseln då.. det här var något som vi länge förundrades över när vi kom hit. Quechua- och Aymarakvinnorna (cholitor kallas de) har en väldigt förundransvärd klädstil. Männen klär sig i stort sätt som alla andra. Quechua och Aymara bär liknande men inte lika kläder. Quechuakvinnorna bär en kort kjol, ofta av sammet, med flera underkjolar. Till den bär de en spetsblus och en stråhatt. Aymarakvinnorna bär en kjol som går ner till vaderna, den också av sammet, en spetsblus, och en hög sammetshatt. Både Aymara- och Quechuakvinnorna (också männen) bär ett färggrannt tyg på axlarna. I den bär de sina barn eller andra saker de måste ha med sig. Orsaken till varför de har en sådan klädsel har att göra med spanjorerna. Under kolonialtiden förbjöd spanjorerna dem att bära de typiska indiantunikorna, och de förde fram en sådan här klädstil. Traditionen fortsatte, och de bär lika kläder i dag.

Här är några bilder som vi lyckats fota. Det är inte så lätt att få dem på bild eftersom man måste smygfota, de blir arga.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar