söndag 18 augusti 2013

Fest i Boliviastyle

I går var vi på 15-års kalas tillsammans med Siw. Att fylla femton är den näststörsta händelsen i en flickas liv i Bolivia (strax under att gifta sig). Det kan jämföras med debutantbalerna som man kan se i amerikanska filmer.

De flesta familjer ordnar en stor fest åt sin 15-åring, och man bjuder alla sina vänner - både födelsedagsbarnets och föräldrarnas. Eftersom Bolivia är ett fattigt land, har man faddrar till nästan allt på festen för att familjerna ska ha råd att ordna en stor fest. Någon är fadder till födelsedagsbarnets balklänning, en annan till tårtan, en tredje till ljudanläggningen o.s.v. Att vara fadder till något innebär alltså att man står för alla utgifter för en viss sak. I fall man blir tillfrågad att vara fadder till något är det väldigt svårt att säga nej. Bröllop följer också samma mönster.

Så i går var vi alltså på ett överdådigt 15-års kalas. När vi steg ur taxin möttes vi av en portier som skulle kruxa av en på inbjudningslistan. Festlokalen var finare dekorerad än de flesta bröllopsfester. Man kan undra hur bröllopen ser ut..

Födelsedagsbarnet tar emot gästerna i en lite simplare festklänning till en början. När alla gästerna har kommit byter hon om till en balklänning och dansar en dans tillsammans med sin kavaljer. Det här kan se lite olika ut på olika fester. Vissa har flera andra par med i den här dansen, andra inte. Poängen med dansen är att 15-åringen ska dansa runt och blåsa ut 15 olika ljus som antingen de andra paren håller i, eller som i annat fall står i ställningar runt dansgolvet. Ljusen symboliserar de år som hon levt, och att hon nu börjar ett nytt stadium i sitt liv.

När hon har dansat sin symboliska dans, dansar hon med faddrarna till de olika sakerna. Efter det var det fritt fram för gästerna att dansa också. De hade en dj som spelade hela kvällen, och mellan varven spelade en mariachigrupp (mexikansk musikgrupp med stora hattar, ni vet). Alla gäster, ung som gammal, dansade hela kvällen - inklusive vi. Vi kan nog inte påstå att vi kunde varje steg till cumbia och de olika bolivianska danserna, men vi hade Bolivias snyggaste och duktigaste danskavaljerer som lärde oss hela natten.

Vi festade alltså Boliviastyle i går, och på så sätt fick vi ta ett ordentligt avsked av Cochabamba.

Valeria i sin första festklänning
Här i den symboliska dansen tillsammans med sin kavaljer
Maria och Adina
Lånade mariachins hattar en stund
Tradition - födelsedagsbarnets huvud ska doppas i tårta (tycker vi ska ta den traditionen till F!)


Trötta och glada volontärer med halva hjärtat brustet





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar